Information

Nyinflyttad?

Du är nu en av 45 trevliga husägare på Källarekroken! En del av oss har bott här sedan byggmästare Gustav F Ohlsson byggde de första husen 1967 och ABV avslutade byggnationen år 1970 med husraden 13-33.

Detta är lite tips till dig som bor här. Det finns naturligtvis mycket mer som intresserar när man är ny i ett område. Det bästa är att fråga grannarna och vara med på våra möten och sammankomster.
Även om denna information delvis handlar om regler och anvisningar så hoppas vi att den inte ska uppfattas som en pekpinne. Du ska veta att du är mycket välkommen och grannsämjan har alltid varit mycket god. Som regel har vi en vårfest samt en kräftskiva på sensommaren.

Servicen är mycket bra på Fäladen med affärer, apotek, vårdcentral, inomhusbad, tandläkare, cafe mm.

Än en gång hjärtligt välkommen,
önskar alla vi andra på Källarekroken

Policydokument

Register över policydokument för Stadskällarens samfällighetsförening. Ingår i samfällighetsföreningens styrdokument.

Klicka på länkarna för att ladda ner varje enskilt dokument.

  1. Arkivering
  2. Nycklar
  3. Ersättning för utgifter
  4. Bygglov
  5. Tillträde till vindar och tak
  6. Trädgårdsfogdarnas roll
  7. Fibernätverket
  8. Stadgar
  9. Anläggningsbeslut

Kvartalsavgift

En kvartalsavgift betalas av alla husägare. Den täcker gemensamma kostnader för vatten, soptömning, internet/fiber, trädgårdsskötsel, snöröjning, underhåll av gemensamma anläggningar som garage, mm. Vår kassör lämnar samlad information för årets alla inbetalningar i god tid.

Information kring betalningar  (exempel för 2021)

Trädgårdsdagar

Två gånger om året går vi man ur huse och rensar de gemensamma rabatterna, klipper gräs, buskar och tar bort skräp, allt för att alla ska trivas. Vid våra städdagar brukar vi beställa en särskild container, där vi kan kasta grovsopor som byggmaterial, grövre trädgårdsavfall, gamla möbler mm.
Årsstämman beslutar när dessa städdagar infaller. På årsstämman väljes även ”trädgårdsfogdar” som organiserar arbetet under trädgårdsdagarna.

Den som inte kan eller vill delta, har möjlighet att i stället bidra med en frivilligt penningbidrag, vars storlek föreslås av årsstämman och hittills har utgjort 300 kr per tillfälle. Beloppet tillfaller samfälligheten och används för inköp av exempelvis trädgårdsredskap.

Städdagarna är inte så tråkiga som det låter – är vädret bara bra så har vi trevligt tillsammans och umgås ungefär lika mycket som vi städar.

Konstruktion

Husen är individuellt uppförda av betongstomme och därefter klädda med fasadtegel. En del väggar är av lättbetong, vilket du säkert märker när du ska sätta upp tavlor.

Snöröjning

Snöröjning på parkeringsplatsen sköts av föreningen via inhyrd firma. Övrig skottning sköts av respektive fastighetsägare.

Värme och vatten

Våra hus värms upp med fjärrvärme. I värmeelementen cirkulerar vatten från ett internt sekundärsystem som kommer från undercentralen som är belägen i den södra garagelängan. För att du ska få en väl anpassad rumstemperatur finns en reglercentral på värmeväxlaren i din källare. Regleringen påverkas av yttertemperaturen. Ju kallare det är ute, desto mer hetvatten blandas in i elementvattnet. Om ditt hus har den ursprungliga typen av värmeväxlare så är motorventilen som reglerar hetvattenregleringen av fabrikat TA. Reglercentralen är automatisk men kan regleras manuellt.

Varmvattnet i din kran kommer också från värmeväxlaren i källaren. Vattentemperaturen kan regleras med den grå Danfossventilen som sitter på vänstra sidan av värmeväxlaren. I en hel del hus har värmeväxlaren på senare år bytts ut mot någon modernare variant. Har du några frågor eller problem med detta så fråga Lunds Energi AB.

Det finns en vattenutkastare med kran på väggen på trädgårdssidan på varje hus. För att förebygga frostskador kan ledningen inför vintern tömmas på vatten genom en avstängningsventil och en tömningsventil. Dessa sitter på ledningen på väggen bakom värmeväxlaren.

Det kan vara en god idé att ta reda på var huvudkranen sitter på vattenledningen, om du skulle behöva stänga av allt vatten i huset pga en uppkommen läcka någonstans.

Sopor

Det finns en gemensam sopcontainer som är placerad vid den södra garagelängan. I denna container får endast förpackade hushållssopor kastas – inte byggmaterial, cyklar och annat icke brännbart.
Trädgårdsavfall som kvistar, löv och gräsklipp får kastas i rimlig omfattning, om det är paketerat – inte jord, sten etc överhuvudtaget.

Enligt kommunens bestämmelser ska vi också sortera matavfall i speciella papperspåsar. Dessa slängs sedan i soptunnan som står placerad bredvid containern. Var uppmärksam på att endast organiskt material får slängas i denna tunna. Avfallet kommer att användas som gödning på åkrar och därmed ingå i ett ekologiskt kretslopp. Läs anvisningarna från styrelsen.

Syndar vi mot reglerna drabbas samfälligheten av extra avgifter. Sopbilarna är försedda med kameraövervakning, så de kan se vad som finns i containern.

Tänk också på att aldrig lägga soppåsar utanför containern, eftersom fåglar då hackar sönder påsarna och sprider soporna runt omkring.

Vid våra städdagar brukar vi beställa en särskild container, där vi kan kasta grovsopor som byggmaterial, grövre trädgårdsavfall, gamla möbler mm.

Tänk alltså på att:

  • visa hänsyn till vad som får och inte får slängas i vår sopcontainer för brännbart hushållsavfall.
  • emballera ditt hushållsavfall väl.
  • sopsortera.

Alla sopor är inte skräp

Sorteringsguiden ”Alla sopor är inte skräp” finns att ladda ner på Lunds kommuns hemsida (pdf-format). Det finns mer information om avfallshantering och annat på samma hemsida.

Parkering

Gatuparkering på Källarekroken är endast tillåten under vissa tider:

På den inre sidan (dvs mot våra innergårdar/medurs) i körriktningen:

  • 15 minuter, 08-18, måndag till fredag
  • Övrig tid är det fritt att parkera

Ibland kommer parkeringsbolaget och ”lappar” parkerade bilar. Om du parkerar på gatan, tänk på att utryckningsfordon kan behöva komma fram.

Längre tids parkering, eller parkering på annan tid, får alltså ske på planen framför våra garagelängor. Antalet parkeringsplatser är dock inte lika stort som antalet garage och hus, dvs 45. Parkeringsplatsen utgör dessutom gästparkering för våra besökare. Därför kan ingen göra anspråk på någon ovillkorlig ”rätt” till platsen framför det egna garaget.

Det är dock bra att tänka på att utrymmet att svänga när man ska köra in sin bil i och ur garaget blir i snävaste laget om det finns bilar parkerade framför garaget. Det kan därför uppfattas som irriterande om någon annan har parkerat en bil framför ”mitt” garage. I synnerhet om denna bil är långtidsparkerad.

Du uppmanas därför att i görligaste mån parkera framför ditt eget garage, i synnerhet om bilen ska parkeras längre tid, en dag eller längre.

Rulla till toppen